Kokosovo olje se vrača na naše jedilnike

Deviško kokosovo olje se je tisočletja uporabljajo v prehrani človeštva. Konec 19 stoletja so ga favorizirale popularne kuharske knjige. Potem pa se je začela gonja proti nasičenim maščobam , za katero so stale velike proizvajalke nenasičenih rastlinskih olj zlasti sojinega olja pa tudi lanenega, kanolinega, koruznega, sončničnega olja in strjenih ali delno strjenih maščob “margarin”. In margarina je postala bolj zdrava od naravne maščobe “masla”. S stalno propagando so uspele izriniti zdrave maščobe iz jedilnika Američanov in jih nadomestile z nenasičenimi in strjenimi maščobami. Za zdravje Američanov in drugih zahodno evropskih narodov je to pomenilo zdravstveno katastrofo.

kokosovo-oljeNovejše študije vračajo kokosovemu olju pomembno vlogo, ki jo ima v prehrani za zdravje človeštva. Vse študije ugotavljajo ravno obratno kot trditve o njegovi škodljivosti in sicer , da maščobe v kokosovem olju ne prispevajo k srčnim boleznim, ampak ravno obratno. Rezultati študij potrjujejo že starejše ugotovitve o proti mikrobnim učinkom maščobnih kislin v tej tradicionalno uporabljeni maščobi v mnogih predelih sveta (Indija, Sri Lanka, Pacifiški otoki )

Zakaj je kokosova maščoba zdrava

Kokosovo olje je stabilna maščoba, ki pri pripravi hrane ali pa že v pripravljeni hrani ne oksidira. Nenasičene maščobe pa pri svetlobi, segrevanju in v prisotnosti kisika zelo hitro oksidirajo in postanejo škodljive. Kokosovo olje pa brez hladilnika zdrži celo leto dni in ne oksidira. Iz tega sklepajo, da vsebuje kokos antioksidante, ki preprečujejo nastanek žarkosti. Zaradi antioksidantnih lastnosti se zniža potreba organizma po vitaminu E, medtem ko nenasičene maščobe povečajo potrebo po vitaminu E.

Kokos deluje proti staranju

Mnogi raziskovalci poročajo, da kokosovo olje znižuje holesterol.Lastnosti zniževanja holesterola pripisujejo njegovi sposobnosti, da stimulira delovanje ščitnice. V prisotnosti ustrezne količine hormona ščitnice , se holesterol ( LDL ) ob pomoči encimatskih procesov pretvori v posebne steroide , pregnalon in progesteron , ki so pomembni hormoni delujoči proti staranju. Te substance so pomembne za preprečevanje bolezni srca, senilnosti, debelosti in drugih degenerativnih boleznih povezanih s staranjem.

Pri narodih, ki ga uporabljajo kot edini vir maščob, niso opazili bolezni srca in ožilja, diabetesa, kariesa ali raka.

Izguba teže po naravni poti

S stimuliranjem delovanja ščitnice, vpliva na izgubo teže. Poskus, ki so ga izvedli kmetje, da bi svojim živalim na brzino povečati težo, je pokazal, da so živali, ki so jih hranili s kokosovim oljem zgubile težo in postale vitke, čeprav se je njihov apetit povečal. Ko so preizkusili na njih zdravilo za zaviranje ščitnice, so se živali zredile, čeprav so pojedle manj. Leta 1940 so odkrili, da lahko isti učinek na ščitnico dosežejo s hranjenjem živali z sojinim in koruznim oljem. Zaključili so, da kokosovo olje stimulira ščitnico, sojino olje in druga nenasičena olja, pa zavirajo njeno delovanje.

11 izjemnih razlogov, zakaj uporabljati kokosovo olje


Kokosovo olje vsebuje srednje verižne maščobne kisline. Približno 40 % je lavrinske maščobne kisline, ki ima največjo sposobnost delovanja proti virusom in bakterijam. Prisotna je edino še v materinem mleku, za katerega vemo, da vsebuje posebno snov , ki ščiti dojenčke pred boleznimi. Anti virusno in anti bakterijsko delovanje te posebne snovi imenovane monolavrin, je v svoji študiji dokazal John Kabara že leta 1966. Danes proučujejo sestavine kokosovega olja kot obetajoč vir za učinkovito spopadanje z virusi in bakterijami, za katere medicina nima zdravila. ( MRSA, HIV ).

Uporaba kokosovega olja pa s tem še zdaleč ni zaključnena. Poleg priprave v hrani, lahko uporabimo kokosovo olje za kožo, lase, oziroma na splošno za telo. Ni vam potrebno iskati, kje je nakup kokosovega olja mogoč. Enostavno. Kliknite na njegovo sliko (povezavo) in ekološka trgovina EkoPlaza.si bo poskrbela, da bo kokosovo olje v čim krajšem času pri vas doma.